НАЦИОНАЛЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ФОЛКЛОРЕН КОНЦЕРТ

“ФОЛКЛОР (С) МИСЪЛ”

 

Под един покрив на 3-ти март в зала 1 на НДК застават четири от най-именитите състави:

- ФА „Тракия“ - Пловдив

- ПФА „Странджа“ - Бургас

- „София-6“ - София

- ПФА „Шевица“ - София,

които се обединяват в един емблематичен фолклорен концерт с благотворителна цел.

На 3-ти март, в зала 1 на НДК, четирите ансамбъла поставят началото на учредяване на стипендии за даровити ученици от Националните училища за фолклорни изкуства: НУФИ „Широка Лъка” и НУФИ „Филип Кутев” – Котел.

Идеята за събитието възниква съвместно между създателя и вдъхновител на Фондация „Шевица” – Петър Ангелов и Мария и Добрин Балчеви.

В подкрепа на събитието се обявиха Христо Стоичков, Златните олимпийски момичета на България, Ники Кънчев, Ивет Горанова, Добромир Банев, Пепи Бакърджиев, Антоанета Костадинова, Гергана Гунчева, Пламен Кирилов, Борислава Ганева и много други.

„Мисълта за децата на България ни дава (с)мисъл да продължаваме напред…” е мотото на благотворителното събитие.

Организаторите са убедени, че този концерт ще се помни дълго време – не само заради пъстротата и многообразието на етнографските области, които ще бъдат представени, но най-вече заради (с)мисленото дело, което той олицетворява. прочети още >>

 

 

XXV Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“, ШУМЕН

  На тържественото откриване на юбилейното 25-то издание на фестивала, посветено на 185-годишнината от рождението на Добри Войников и на 160 години от създаването на първия многогласен ученически хор в България, концерт на народния хор на Национално училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“, гр. Котел с диригент Димитринка Динева. В тазгодишното издание участие взеха девет хорови формации от България от градовете Шумен, Варна, Бургас и Котел, а от чужбина – състави от Румъния и Гърция. За първи път в хоровите празници участва Народен хор!

 

 

X ТРАКИЙСКИ ХОРОВ ФЕСТИВАЛ, ЯМБОЛ

  Ямбол е домакин на десетия Тракийски хоров фестивал. По покана на организаторите Представителният хор при Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” гр. Котел с диригент Димитринка Динева откри фестивала.

 

 

ПРОЕКТ „ПРОСТРАНСТВО ЗА ИДЕИ” В НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ"

  "Пространство за идеи" е дългосрочен квалификационен проект между учебните заведения. Неговата цел е участниците да се запознаят в реална среда със спецификата на обучение в сродни училища, както и обмен на добри педагогически практики и изграждане на иновативна и позитивна учебна среда. В срещата освен преподаватели участват и ученици от съответните училища.

  В Котел стартира поредния етап от форума и в него освен бургаското Музикално училище се включи и Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев".

  Националното училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" гр. Бургас се представи с ученици от Камерен оркестър и заедно с възпитаниците на НУФИ "Филип Кутев" изпълниха пространството с класично и романтично настроение в съзвучие с музикалните багри и звуци на фолклора.

  Бургаските ученици се включиха в часовете по общообразователна и специална подготовка, а техните преподаватели работиха с ученици от НУФИ "Филип Кутев" в учебните часове по солфеж, история и математика.

  Творческият обмен завърши със съвместен концерт на ангажираните ученици от двете училища. На сцената талант демонстрираха и артистите от Младежки експериментален театър.

 

 

"СЕДМИЦА НА ГОРАТА" - КОНЦЕРТ НА НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ", София

  „Гората е живот, гората ни дава много – от невидимата до ясно осезаемата чистота на въздуха, положителната енергия на водата, песента на птиците, обаянието на планинските цветя - това е един неповторим и уникален свят“. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Иван Палигоров при официалното откриване на Седмицата на гората, като припомни, че тя е стартирала през 1925 г. като празник на залесяването.

  По покана на Министерството на замеделието изпълнителски състави на НУФИ "Филип Кутев" поздравиха първенците: Носител на приза „За цялостен лесовъдски принос” е инж. Богдан Богданов – ветеран-лесовъд и дългогодишен главен редактор на в. „Българска гора“.

Състави: Камерен оркестър с р-л Тодор Петров, Представителен танцов състав с р-л Тончо Кисьов, Мъжка вокална група за диафонично пеене с р-л Сашка Ченкова и солистките Алис Ахмедова, Илина Григорова, Анина Ангелова и Татяна Стоянова.

 

3 МАРТ – НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

  Ученици /представителен хор с диригент Д. Динева, мъжка вокална група с ръководител - С. Ченкова и гайдарски състав с преподавател Д. Енчев/ от Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" град Котел изнесоха поздравителен концерт за всички гости на тържествения митинг на паметния връх Шипка.

  На площада под връх Шипка се състоя тържествен митинг, на който присъстваха министър-председателят Огнян Герджиков, заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, Великотърновският митрополит Григорий и Старозагорският митрополит Киприан, представители на българското духовенство, представители на дипломатическия корпус, военни, кметът на Казанлък Галина Стоянова и хиляди граждани. Богослужение в памет на загиналите за Освобождението извършиха двамата митрополити. Слово по случай Националния празник на България произнесе кметът на Габрово Таня Христова. В него тя акцентира върху значението на връх Шипка за сбъдването на българската свобода, „онази свобода, която не идва отвън, не се дарява като дреха, къща или пита хляб, а се случва в мислите и делата на хората“.

  Слово към гостите отправи и министър-председателят Огнян Герджиков. В него той заяви, че „на 3 март празнуваме велик ден от дългата ни, трудна, но горда история на България. След 5 века робство свещената ни земя постига своето Освобождение. … Почитаме паметта на падналите и славим подвига на победителите. На 3 март започва нашето Възраждане, за да мине през Съединението на отечеството ни и сега да градим една нова, свободна България“. Премиерът напомни, че „имаме своя морален компас, завещан от дедите ни, който сочи към свободата и демокрацията”. Оркестър „Габрово“ с диригент Николай Венков също взеха участие в тържествения митинг. Веднага след празничната програма официалните лица и гости се отправиха към Паметника на свободата на връх Шипка за поклонение.

http://www.gabrovo.bg/bg/news-article/5764

 

 

КОНЦЕРТ "ТРАДИЦИЯ И ПРИЕМСТВЕНОСТ"

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР "СТЕФАН КИРОВ" - СЛИВЕН

  Във фолклорния спектакъл участват Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен и възпитаниците на Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" - Котел. Голяма част от музикантите в ансамбъла също са възпитаници на музикалното училище.

  Програмата включва песни, танци и музика от всички фолклорни области на страната, като повечето от изпълненията са съвместни, на два плана на обща сцена.

 

 

КОНЦЕРТ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТА НА СВЕТОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ФОЛКЛОРНО ИЗКУСТВО IOV-UNESCO Г-ЖА КАРМЕН ПАДИЛА

  Президентът на Световната организация за фолклорно изкуство IOV-UNESCO г-жа Кармен Падила беше специален гост на Националното училище за фолклорни изкуства гр.Котел. Концертът още веднъж доказа, че музиката и танците са най-успешния дипломат в света.

  Г-жа Падила е едно от най-големите имена в областта на световните фолклорни изкуства. Тя е бивш председател и изпълнителен директор на Националната комисия по култура и изкуства към филипинското министерство на културата, като по време на мандата си води иновативна политика за насърчаване на творците и културните работници и облекчаване на бюрокрацията в областта на културните проекти.

  През 2003 по време на генералната асамблея в румънския град Дева е избрана за президент на световната организация на фолклорните изкуства. Президентът на Филипините я назначава за член на националната комисия на Юнеско, където оглавява културния комитет. По образование е пианист, завършила е музикалната консерватория към университета на Свети Тома. Следва две бакалавърски музикални специалности - по пиано и музикално обучение, които завършва с отличие. Като инструменталист е изнесла концерти на три континента – в Щатите, Кореа, Гърция, Русия и много други. Често казва, че се уповава на принципа „Да си лидер значи да служиш”. По нейни думи този пример е залегнал в работата на Световната организация на фолклорните изкуства.

 

 

КОНЦЕРТ НА НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ", Албена

  Българският фолклор е онова нещо, което ни представя пред света най-чисто и неподправено. Той е един от нашите най-добри посланици.

  Специално за всички гости на Ваканционно селище Албена СВОЕТО ИЗКУСТВО ПРЕДСТАВИХА танцьори и музиканти от НУФИ "Филип Кутев", гр. Котел - едно име, което е гаранция за високи постижения и професионализъм.

  Програмата включваше музикални изпълнения от различни краища на България. Изключителен акцент беше живото изпълнение на музикални инструменти, характерни за народната ни музика, което допринесе за цялостното представяне на българския фолклор.

  Концертът събра стотици хора на поляната (откритата сцена до хотел Добруджа), които задружно се хванаха на право българско хоро.

 

 

 

Арт фестивал

„Отворени пространства“

 

  Арт фестивалът „Отворени пространства“, отново провокира с пъстра смесица от музика, спорт, артистични инсталации и пърфоманси, работилници на открито.

  На 19 юни на територията на Градския парк всеки можа освен като публика, да се изяви и като пряк участник във фолклорните ателиета с възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" – гр. Котел (разучаване на български танци и песни, запознаване с фолклорните инструменти и национални костюми).

  Сред акцентите в програмата бе концертът на Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" – гр. Котел.

 

 

 

ПРОЛЕТЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ В ПОМОЩ НА

АБИТУРИЕНТИТЕ СИРАЦИ И ПОЛУСИРАЦИ

  На 23 март от 18 часа в Концертната зала на НУФИ "Филип Кутев" град Котел се проведе първият благотворителен концерт от Великденската благотворителна кампания на ОС на БЧК Сливен. Мероприятието бе организирано съвместно от Общинския съвет на БЧК Котел и НУФИ "Филип Кутев".

  Сумата събрана от продажбата на билети и дарения е 883 лева. Със събраните средства от Великденската благотворителна кампания на ОС на БЧК Сливен ще бъдат подпомогнати абитуриентите сираци и полусираци от училищата в област Сливен.

  Областния съвет на БЧК Сливен и директора на секретариата на БЧК Сливен д-р Моника Сярова изказаха специални благодарности на директора на НУФИ "Филип Кутев" г-жа Мария Градешлиева.

  Благодарност за добрите дела на всички отзовали се на тази кауза!

 

 

ТВОРЧЕСКА СРЕЩА СЪС СТУДЕНТИ ОТ АМТИИ - гр. Пловдив

Факултет "Музикален фолклор и хореография"

  Вълнуваща среща, затрогващи изпълнения и запомнящи се мигове на съпричастност между изпълнители, публика и изкуство, което обединява - ТОВА СЕ СЛУЧИ ДНЕС на сцената на НУФИ "Филип Кутев".

  Част от студентите, както и преподаватели им - гл. ас. д-р Галя Петрова-Киркова и Калин Кирков са възпитаници на това училище и разказаха с дълбока емоция за своето развитие от началото на обучението си, през средното училище и финалният етап на оформянето им като професионалисти в АМТИИ - Пловдив.

  Учениците аплодираха колегите си като изпълнители на всички народни инструменти и солисти-певци, представяйки репертоар от различни фолклорни области на България. Диригентът Борислав Гълъбов постави оркестрова партитура и реализира нейното сценично изпълнение.

 

 

Учители и ученици от НУФИ "Филип Кутев" град Котел участваха на провелата се кръгла маса на тема „Проблеми при обучението по народно пеене в средните и висши учебни заведения. Съвременни методи и практики”,организирана от Педагогически факултет, катедра „Музика” на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Доклад на тема "Ефективност и качество на обучението по Народно пеене в НУФИ "Филип Кутев" представи преп. Сашка Ченкова. Татяна Стоянова и Анина Ангелова от 10 клас с копепетитор - преп. Мария Цвяткова участваха в Концерт–представяне на сборник „Северняшки славеи” с автор ас. д-р Ана Борисова.

 

BULGARIAN FOLK MUSIC WORKSHOP • Koprivshtitsa

 

Благотворителен концерт събра

над 5 хиляди лева

за училищата по фолклор

в Котел и Широка лъка

 

Благотворителен фолклорен концерт в помощ на Националните училищата по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ - гр. Котел и Широка лъка (kotelnews)

Концертът, с участие на възпитаниците на двете училища се организира от фондация „Пазители на българщината“ и чета „Хаджи Димитър“ Сливен.

Събраните средства ще отидат за закупуване на музикални инструменти и сценични костюми на учениците от тези две училища, които са пазители на българската традиция и дух.

 

 

Грамота

на учениците и преподавателите от НУФИ "Филип Кутев" Котел

за активно участие в празника по случай 133 години от рождението на Йордан Йовков

Грамота

на НУФИ "Филип Кутев" Котел

за участие в националната кампания

"НЕПОЗНАТИЯТ ЙОВКОВ"

по повод 133-тата годишнина от рождението на великия писател

ПРИЗ

на Представителен танцов състав

от НУФИ "Филип Кутев" Котел

Грамота

на НУФИ "Филип Кутев" Котел

за изключителни постижения

по време на летния обучителен лагер

"АЗ СЪМ ДО ТЕБ И ТИ БЪДИ ДО МЕН"

Грамота

на колектива на НУФИ "Филип Кутев" Котел

за активно участие в кампанията

"ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДИН ДЕН"