"НЕВЪЗМОЖНА ЗАБРАВА" - нова книга-дарение за НУФИ "Филип Кутев" от шуменският писател Кънчо Тодоров. Тя увековечава живота и творчеството на народния певец АТАНАС ПАНАЙОТОВ. Книгата е предназначена за широк кръг читатели, но най- вече ще е интересна за почитателите на българския фолклор, учители, научни работници и фолклористи, краеведи и за ученици от училищата по фолклорни изкуства. Авторът засяга и злободневни проблеми на традиционната култура в съвременни условия, за медиите и популяризирането българската народна песен, безпощадното му отношение към попфолка. Голям принос в книгата имат нотираните 32 песни на Атанас Панайотов от вокалните педагози от Шумен Дарина Бошнакова и Димитричка Илиева.

*  *  *  *  *

С БЛАГОДАРНОСТ публикуваме имената на дарителите, които подкрепиха участниците в Национален детско-юношески конкурс "Песенна дъга над Кутев":

1. Инструмент гайда - дар от г-н ТОДОР ДИМИТРОВ – майстор на народни инструменти от гр. Карнобат и ръководител на орк. „Пъстрича“ се връчи на Цветомир Диянов Герчев - НУФИ "Филип Кутев" - Котел.

2. Инструмент тамбура - дар от г-н ВЕСЕЛИН ХРИСТОВ – професионалист – гъдулар, учител по музика, лютиер от гр. Плевен се връчи на Кристиян Иванов Гърчев - ЦЛТРДБ - Благоевград.

3. Два инструмента кавал - дар от г-жа ДЕСИСЛАВА СТАНКОВА– председател на Сдружение „Нови гласове“, гр. Търговище, се връчиха на Марио Асенов Иванов - НУФИ "Филип Кутев" - Котел и Преслав Илиев Стефанов - гр. Плевен. Наградите са в памет на нейният съпруг СВИЛЕН СТАНКОВ- възпитаник на училището ни, изявен кавалджия от проф. Ансамбъл „МИЗИЯ“ град Търговище. От госпожа Станкова участници в трета възрастова група бяха наградени с нотна литература за гайда.

4. Представители на фондацията "ПЕСЕНЕН ФОЛКЛОР" - Елена, гр. Търговище на вокалният педагог Елена Василева, връчиха инструмент акордеон на Цветомир Ивов Димитров - НУФИ „Филип Кутев“ - Котел.

5. С огромна обич и уважение към нашето училище, винаги е бил и ЖИВКО МИХОВ - от гр. Провадия- виртуозен гъдулар, бивш възпитаник на НУФИ, който също ни направи дарение инструмент тъпан лично изработен от него.

6. И не на последно място г-н СТОЯН ФРЕНЧЕВ – артист от Фолклорен ансамбъл „Странджа“, който дари тъпан за училището.

*  *  *  *  *

ИНВЕСТБАНК ДАРИ НОВИ НОСИИ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ"

На прекрасния християнски празник Лазаровден учениците от танцовите класове на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел грейнаха с нови красиви носии. Те са осигурени от Инвестбанк по повод на участието им в Националния конкурс-надиграване „Златна гега“.

По време на събитието Мария Градешлиева - директор на НУФИ "Филип Кутев" изказа искрените си благодарности към ръководството на Инвестбанк за това, че подкрепя българското образование и фолклор. Учениците от НУФИ „Филип Кутев“ с гордост и самочувствие ще се явяват на участия с новите си носии.

Дарението е част от кампанията на Инвестбанк „Покрай модерните амбиции да не забравяме българските традиции“. В навечерието на миналата Коледа банката избра да дари предвидените за корпоративни подаръци средства за опазването и популяризирането на българските традиции и фолклор.

*  *  *  *  *

  ЦЕННО ДАРЕНИЕ ЗА БИБЛИОТЕКАТА НА НУФИ „ФИЛИП КУТЕВ”:
„Слушай, щерко, и добре запомни..."

  Книгата е двуезична, 740 страници и е издадена през 1996 г. от УИ "Св. Климент Охридски" град София.

  Автор е американката Марта Форсайт /Martha Forsyth/, изтъкнат фолклорист, музиколог и познавач на балканската култура, която е известна с пословичната си любов към нашите народни песни и към истинските им изпълнители.

  За дарението разказва Сашка Ченкова:

  Днес, на връх БАБИНДЕН получих пратка с ценно дарение за библиотеката на НУФИ „Филип Кутев” от село Бистрица, Софийско, и по-точно от Здравка Джорева–Пенева, една от внучките на бистришките баби. Това е книгата: „Слушай, щерко, и добре запомни..." /Песните и живота на Линка Гекова Гергова от село Бистрица, Софийско/The Songs and Life of Linka Gekova Gergova from the Village of Bistritca, SofiaThis 740-page book, published in 1996 by the St. Kliment Ohridski University Press (Sofia University Press, ISBN 954-07-0765-X), is a completely bi-lingual edition (Bulgarian and English).

  Книгата е частица от мисията, да се увековечи безценното българско песенно наследство, а така също и изпълнен завет на главната героиня - Баба Линка от село Бистрица: „Да се пеят по свето, да веселят ората”, а в последните й думи е закодиран най-верният път за овладяване на песента: „Нека идат от народо, нека идат от уста на уста”.

  От сърце БЛАГОДАРИМ на Здравка Джорева–Пенева за този подарък и внимание към нашето училище. Книгата ще е изключително полезно пособие в обучението на младите фолклорни изпълнители при овладяване на шопски напеви от най–достоверен източник.

*  *  *  *  *

  Бистришките баби са обявени за нематериално съкровище от Unesco през 2005г.

  На официална церемония в ЮНЕСКО на 25.11.2005г. бяха оповестени шедьоврите, включени в списъка на световното нематериално културно наследство. Международно жури с председател принцесата на Йордания г-жа Басма бин Талал оцени високо българската кандидатура, като включи Бистришките баби в листата на световните шедьоври. Дипломата за "световен шедьовър" бе връчена от Генералния директор на ЮНЕСКО г-н Коичиро Мацуура на посланик Ирина Бокова, постоянен представител на Република България към ЮНЕСКО.

*  *  *  *  *

УНИКАЛНО ДАРЕНИЕ ЗА НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ", КОТЕЛ

Дарителите са от град Шумен!

Пенка Д. Вълкова дарява народни инструменти -гайди и кавали, изработка на нейният покоен съпруг, видният архитект - НАНО ТОДОРОВ ВЪЛКОВ.

От сърце благодарим на нашите дарители!

*  *  *  *  *

*  *  *  *  *

ОЩЕ ЕДНО КРУПНО ДАРЕНИЕ пристигна в НУФИ " Филип Кутев" - град Котел.
ПИАНО, марка "PETROF" , заедно със столчето и платения транспорт до Котел!

Дарителят е от град София, г-жа Крумова, която скромно обяви фамилията си и пожела дарението да е в полза на музикалното училището в Котел.

Думи нямаме да изразим благодарността си към г-жа Крумова! Нашата признателност е, поканата ни към нея да бъде винаги " Добре дошла" в нашето училище.

Дарения инструмент вече е в Концертната зала. /на снимката е учителят по зад. пиано Светлана Караколева/.

*  *  *  *  *

КРУПНО ДАРЕНИЕ от КК „Албена Холдинг” посрещна НУФИ „Филип Кутев” в навечерието на Деня на народните будители и на празника на град Котел - 1 ноември, 2013 година . Дарението бе посрещнато с овации от учениците, учителите и ръководството на училището.

Главен организатор и ръководител на тази дарителска кампания е бизнесменът Калин Сутев- президент на "БТС - Бългериън Турист Сървисиз" ООД.

- 60 легла;
- 60 матрака;
- 30 тоалетки
- 30 бюра;
- маси, столове , комплекти чаршафи, одеала, хавлии, възглавници;
- двукрилни гардероби и шкафове за обувки;
- големи огледала;
- пластмасови столове и маси за тераса;

За г-н Сутев даренията към възпитаниците на Национално училище за фолклорни изкуства „ Филип Кутев” са повече от осъзнат дълг и послание към човешка грижа и толерантно партньорство!
Ние му благодарим от сърце!

*  *  *  *  *

МУЗИКАЛНОТО УЧИЛИЩЕ В КОТЕЛ ПОЛУЧИ БЕЗЦЕНЕН ДАР. На 10 октомври 2013 г. проф. Манол Тодоров- виден фолклорист, теоретик и изследовател на българска народна музика подари цялата си професионална библиотека на младите таланти и техните преподаватели от училището.
Този жест той направи с ясното съзнание, че целият му 60 годишен труд попада в сигурните ръце на професионалисти.
Дарението наброява 385 тома специализирана литература на български език;
97 тома специализирана литература на чужд език;
14 речника и енциклопедии;
50 тома художествена литература
102 дългосвирещи грамофонни плочи с музика на народите от Европа и Азия;
Ето само някои от най-ценните издания:
• Васил Стоин, Народни песни от Тимок до Вит, 1928г. - 1339 стр.;
• В.Стоин,Народни песни от Източна и Западна Тракия, 1939, 622 стр.;
• В.Стоин, Народни песни от Средна и Северна България, 1931, 893 стр.;
• В.Стоин,Народни умотворения, 1934 г., 665 стр.;
• В.Стоин, Д.Христов, Ритмични основи на народната ни музика и др.;
• В.Стоин, Народни песни от западните покрайнини, 1959г., 360 стр.;
• Коста Църнушанов, Македонски народни песни, 1956г., 391 стр.;
• Райна Кацарова, Народни песни от Североизточна България, 1962 г., 723 стр.
• Добри Христов, Народни песни на македонски българи, 1931 г., 192 стр.;
• Известия на Института по музика при БАН, от 1957 до 1967 г.;
• Карастоянов, Мелодични и хармонични основи на българския музикален фолклор, 1950 г., 148 стр.;
• Теория за строежа на българските хора, 1965 г.;
• Динеков П., Българският фолклор, 1972 г.;
• Българска диалектология, 1962 г., 250 стр.;
• Богомилството в България, 1967г., 230 стр.;
• Веркович Ст., Народни песни на македонски българи, 1966г., 372 стр.;
• Джуджев Ст., Българска народна хореография, 1945г., 328 стр.;
• Ръководство за изучаване на източната църковна музика, 1912 г.;
• История и култура на Древна Индия, 1953г., 328 стр.;
• Игра по огън, 1953г., 231 стр.;
От своя страна НУФИ „Филип Кутев” подготви концерт от любими на професора мелодии и песни. Целият хор, оркестър и танцов състав запяха накрая песента „Ивано, мъри, Иванке”. Директорът на училището Мария Градешлиева връчи на проф.Манол Тодоров Свидетелство за дарение, върху което той собственоръчно отбеляза и описа волята си като дарител. Професорът сподели, че се разделя с мъничко тъга със своите книги, но пък с увереност, че те ще помогнат и дадат още повече знания на младите музиканти, певци и танцьори от Котелското училище в тяхното професионално израстване.
„Дарителството е призвание, което заслужава признание”.
Хвалa Ви, проф. Тодоров за голямото сърце и за професионалната далновидност!
С уважение,
Мария Градешлиева - Директор на НУФИ „Ф. Кутев”

*  *  *  *  *

С ЩЕДРО ДАРЕНИЕ от 90 хил.лв. австрийски пенсионери обновиха част от общежитието на музикалното училище в Котел. Впечатлени от изумителния талант на учениците, възрастните туристи, които пребиваха в началото на лятото в Слънчев бряг, събраха лични средства, за да подпомогнат училището, призвано да съхрани българската фолклорна традиция. С техните средства са напълно реновирани 18 стаи от жилищния корпус на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”.

Помещенията са основно ремонтирани, обзаведени с нови модерни мебели и вече посрещат своите млади обитатели. Да отрежат лентата на обновения корпус и да споделят радостта на ученици и учители в Котел пристигнаха Райнхард Тод – председател на Федералния съвет на Република Австрия, Н.Пр. Герхард Райвегер - посланик на Република Австрия у нас, Вирн Бергер - председател на комисията по парламентарен контрол към австрийския парламент, Корнелий Желязков – областен управител на Сливен, Ралица Базайтова – главен експерт в Министерството на културата... » пълна статия

*  *  *  *  *

Родолюбив българин дари 30 чифта цървули на танцьорите от НУФИ "Филип Кутев"

С необичайно дарение пристигна в Котел Стоян Димов от варненското с. Голица. Той влезе с голям сак в Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” и изсипа в кабинета на директорката 30 чифта цървули.

“Миналата година на един събор в Долни чифлик гледах танцьорите от Котел, много ме трогнаха. Гледам им цървулите на тези прекрасни деца – в неподходящ вид, някои даже поскъсани. Реших да даря 1000 лв. да обуят състава по-представително, но после предпочетох да донеса направо цървули. С директорката уточнихме номерата и направих в Благоевград специална поръчка за изработка от естествена кожа” – обясни Стоян Димов... » пълна статия