КОНЦЕРТ НА НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ" КОТЕЛ В ЦАРИБРОД, СЪРБИЯ

 

  По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ от град Котел, Р. България, изнесе празничен концерт пред царибродската публика.

*  *  *  *  *

Бурса, Турция 7-12 юли 2018

   Музикантите и танцьорите от НУФИ „Филип Кутев“ Котел спечелиха призовото място на престижния конкурс „Златен карагьоз“ в гр. Бурса, Турция. Този пореден успех на представителния музикално-танцов състав е признание за високото ниво на първото в България и на Балканите училище за фолклор „Филип Кутев“ в старопланинския град....

 

*  *  *  *  *

КОНЦЕРТ НА НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ" КОТЕЛ ВЪВ ВАРШАВА

 

  Концерт на Представителния състав на Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Аулата на Варшавската Академия за Изящни Изкуства по случай Празника на Българската Писменост и Славянската Култура 24 май.

*  *  *  *  *

18-23 JULY 2016

*  *  *  *  *

 

 

Тържествен концерт на учениците от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”, град Котел по случай 60-годишнината от основаването на Австрийско-българското дружество за приятелство

 

На 06.10.2015 г. многобройна публика препълни голямата зала и салоните на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена за тържественото честване на 60-годишнината от основаването на Австрийско-българското дружество за приятелство.

То е създадено през 1955 г., непосредствено след оттеглянето на съюзническите войски и обявяване независимостта на Австрия. Неговата цел винаги е била да сътрудничи и подпомага развитието на обществено-политическите и културни връзки между двете държави дори по време на Студената война.

Това разказа настоящият председател на дружеството д-р Карл Блеха по време на тържествения концерт, посветен на 60-годишнината от създаването на дружеството.

Самият той е бил близък сътудник на канцлера Бруно Крайски и заедно са развивали идеята Австрия като неутрална държава да бъде свързващото звено между Изтока и Запада. През годините организацията се е утвърдила като една от най-важните инструменти в австрийско-българската външна и културна политика.

Тържествен концерт изнесоха учениците от НУФИ "Филип Кутев” в град Котел, които пристигнаха в австрийската столица специално за повода. Връзката между училището и дружеството е именно д-р Блеха, който в качеството си на председател на австрийското дружество на пенсионерите всяка година организира за тях почивки на българското Черноморие. По време на екскурзия из България група пенсионери посетила Котел и концерт на децата от музикалното училище. Впечатлени от богатата фолклорна програма и таланта на българчетата, но разочаровани от условията, в които живеят и учат, австрийските пенсионери събрали пари за ремонт на сградата и закупуване на нови инструменти.

По време на тържеството Мария Градешлиева - директор на НУФИ "Филип Кутев" имаше възможност лично да благодари на д-р Блеха за щедрото дарение и подкрепа.

Министърът на културата на РБългария Вежди Рашидов бе специален гост на тържеството, събрало на едно място многобройни приятели на България. Той оцени високо благотворителната дейност на дружеството и ентусиазма, с който д-р Карл Блеха и десетките

членове на организацията работят за разширяване на присъствието на българската култура в Австрия: "България е малка, но е страна с големи таланти, тя е дала и дава на Европа и на света големи имена в културата и изкуството, но все още не сме достатъчно познати с това, което притежаваме като дарования и като културно наследство. Затова и като министър, и като творец много искам Европа да чуе, да види и да разпознае талантите в самата България."...

Думите му бяха потвърдени само няколко минути след това, когато на сцената излязоха учениците от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в гр. Котел. Изключителното изпълнение на младите български певци, танцьори и музиканти изправи залата на крака.

 

 

V-ти Международен хоров фестивал и конкурс - Истанбул 2015

Организатор на конкурса е HARMANCHORUS Culture Festival Organization.

Организацията за културна дейност е основана през 1987 г. в град Истанбул и от 1990 г. организира и провежда международни фестивали и конкурси в различни градове и области на Република Турция. Всяка година участниците са около 60-70 групи от Европа, Азия и САЩ.

През 2015 г. българските участници в конкурса се съзтезаваха с предствители на Русия, Естония, България, Република Хърватска, Унгария, Румъния, Малайзия, Иран, Словения. Състезателите се оценяваха от международно жури, чиито членове бяха експерти от Гърция, Румъния, Турция и Македония.

Победител с най-много точки в конкурса и носител на Grand Prix е оркестърът за народна музика при НУФИ „Филип Кутев” – гр. Котел с ръководител Цветан Георгиев.

В съответните категории:

1-во място и купа в категория „Традиционна фолклорна инструментална музика” зае оркестърът за народна музика при НУФИ „Филип Кутев” – гр. Котел с ръководител Цветан Георгиев.

1-во място и купа в категория „Традиционна фолклорна музика/пеене ” зае вокалната група за народно пеене при НУФИ „Филип Кутев” – гр. Котел с ръководител Димитринка Динева.

 

С изключителната награда на министъра на културата на Полша НУФИ Котел се завърна от международен фестивал

>> В периода 30 юни-5 юли 2014 г. Представителен ансамбъл от НУФИ „Филип Кутев”-Котел участва в 37-я Международен младежки фестивал „Бидгожчски музикални импресии” в гр.Бидгожч, Полша откъдето се завърна с една от двете най- големи награди- наградата на министъра на културата на Република Полша. (продължава...)

Participated in

Aberden International Youth Festival

2013

  >> Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" гр. Котел получи най-голямата награда „Златната брадва” на 43-тия Международен фестивал за планински фолклор в полския град Закопане,който се проведе на 19-26 август 2011г. (продължава...)

 

 

*  *  *  *  *

Котел 8970, Георги Захариев 2, 045342215; 045342248

email: smu_k_l@mail.bg