МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ В НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ"

  НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел организира и проведе майсторски класове с 28 ученика, стипендианти по Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на дете с изявени дарби от училищата по изкуствата - НУИ „Добри Христов“ - Варна, НУМТИ „Добрин Петков“ -Пловдив и НУФИ „Филип Кутев“ - Котел, които в рамките на 2 дни - 17 и 18 ноември се обучаваха в специалностите кавал, гайда, гъдулка, тамбура и народно пеене от музиканти - известни изпълнители и педагози от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“- Пловдив и Ансамбъл „Тракия“ - доц. д-р Галя Петрова-Киркова, Калин Кирков, Стела Петрова, Радостин Русев, Александър Тодоров.

  По време на курса бяха разучени и представени пред публика 2 оркестрови, 2 ансамблови пиеси, 6 солови песни със съпровод на оркестър, 6 камерни произведения, 1 солова песен с акомпанимент на пиано. Курсът завърши с концерт, в който участваха както обучаващите се, също така и техните преподаватели. Отзвукът от това събитие е изключително позитивен от страна на обучаемите, които споделиха, че изпитват необходимост за повече такива срещи и предизвикателства, свързани с нови музикални творчески решения.

 

*  *  *  *  *

ГЪДУЛАРИТЕ СИМЕОН ИЛИЕВ И АСЕН СТАНОЕВ С ПЪРВИ СОЛОВИ И ДУЕТНИ ЗАПИСИ В РАДИО ВАРНА

  Te предизвикват еуфория у всеки любител на народната музика. Те са мечта за всеки преподавател: безспорно талантливи, но много по-важното е, че са изключително трудолюбиви, целенасочени в професионалното си развитие, и със сигурност музиката минава през тях, а те я обогатяват с онази емоционалност, която бързо достига до публиката. "Родени са за гъдулари" е най-краткото и точно определение, с което може да ги опишем - 15-годишният Симеон Илиев и 14-годишният Асен Станоев. И двамата са деветокласници в НУФИ „Филип Кутев” в гр. Котел с преподавател Величка Тодорова.

  Интервюто с двамата млади музиканти, както и първите им студийни записи, може да чуете тук

 

*  *  *  *  *

Отново в любимото училище

Успешна и творческа учебна 2018/2019 година за всички учители и ученици от НУФИ "Филип Кутев" гр.Котел

 

*  *  *  *  *

КОЛЕДА В НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ" - 2017 г.

  Коледа - тази вечна приказка! Очаквана, желана и вълнуваща, тя влезе през широките порти на НУФИ "Филип Кутев". И грейнаха елхите, а около тях се настани благонравието, искреността и желанието за добро!...

 

*  *  *  *  *

Календар за учебната 2017/2018 година

Ваканции

Есенна ваканция – 1.11.2017 г. – 05.11.2017 г. (включително)

Коледна ваканция – 23.12.2017 г. – 02.01.2018 г. (включително)

Междусрочна ваканция – 03.02.2018 г. – 06.02.2018 г. (включително)

Пролетна ваканция – 31.03.2018 г. – 09.04.2018 г. (5. – 11. клас, включително)

Първи учебен срок:

15 септември 2017 г. – 2 февруари 2018 г.

Втори учебен срок:

За учениците от 5. – 7. клас: 7 февруари 2018 г. – 15 юни 2018 г.

За учениците от 8. – 11. клас: 7 февруари 2018 г. – 29 юни 2018 г.

За учениците от 12. клас: 7 февруари 2018 г. – 15 май 2018 г.

Матури и национално външно оценяване след 7. клас, 2018 г.:

21 май – Български език и литература и външно оценяване по БЕЛ;

23 май – втора задължителна матура по предмет по избор и външно оценяване по математика;

Национално външно оценяване по дигитални компетенции за 10. клас:

11 – 15 юни (в рамките на учебните часове)

*  *  *  *  *

СПОМЕН - "ДНЕС ТИ ИМАШ ДУМАТА!"

25 АПРИЛ 2017 г., НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ"

  За първи път в България младежка театрална трупа „Актьорите” Ивайловград представя пърформанс по стихове на ГОЛЕМИТЕ български поети - Христо Ботев, Иван Вазов, Атанас Далчев и Ивайло Балабанов.

  Децата от театралната трупа гостуваха на НУФИ "Филип Кутев" и оставиха дълбока емоционална следа във всеки присъствал на тази необикновена среща.

  "СПОМЕН" - с тези думи ни поведе режисьорът на този спектакъл Иванка Шекерова и заедно с нейните млади таланти ни потопи в силата и красотата на българската поезия.

  И след поклона започна Споделеността...

 

АВТОРСКИ КОНЦЕРТ НА ДАНАИЛ ПЕТРОВ - XII КЛАС С ПРЕПОДАВАТЕЛ ВЕЛИЧКА ТОДОРОВА

28 МАРТ 2017 г., НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ"

   „СВОБОДАТА ДА ТВОРИШ“ - отново отговаря на потребностите на учениците от НУФИ "Филип Кутев" за самостоятелно творчество, чрез нестандартни форми на изява, с личен избор и подготовка, визия и сцена! "Свободата да твориш" е за талантливите ученици, които чрез демонстриране на заучени и овладени знания по специален предмет и други учебни дисциплини влизат в непосредствен контакт с публика, преподаватели, медия и т.н. Това са личности – музиканти и творци и сякаш по правило идват да издигнат престижа на учебното заведение и на самата музика.

   Зрелостникът Данаил Петров и неговия преподавател г-жа Величка Тодорова подготвиха заедно този творчески проект и ни представиха изключително вдъхновен, вълнуващ и прецизен концерт.

https://www.facebook.com/nufifilipkutev/posts/10154947064036251

 

"МУЗИКАЛНА ПАЛИТРА" - КЛАВИРЕН КОНЦЕРТ

14.03.2017 г., НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ" - КОНЦЕРТНА ЗАЛА.

  Докоснете цветовете на клавирната музиката, събудете въображението, преобразете любовта към света!

 

  Вълнуващ клавирен концерт в НУФИ „Филип Кутев“. Участници в него бяха ученици от класа по задължително пиано на г-жа Мария Цвяткова и преподавателите М. Градешлиева, С. Ченкова, Ч. Чалъкова, Т. Петров, Хр. Койчева, Е. Димитров.

 

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ

14 ДЕКЕМВРИ 2016 г., НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ" - КОНЦЕРТНА ЗАЛА

 

  Когато най-хубавите празници потропат на портата ни трябва да ги посрещнем с добро сърце, усмихнато лице и със силна вяра за благоденствие!

 

В НУФИ "Филип Кутев" грейна коледната елха!

 

 

 

Откриване на учебната 2016/2017 година

 

 

Ученици от НУФИ “Филип Кутев“ град Котел за пореден път обединиха усилия в организацията на благотворителен концерт под надслов

„ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА“

  Идеята и организацията е на деветокласниците Стелиана Тенева и Християн Тодоров, които ги посвещават на най-малките си съграждани. С подкрепата и помощта на приятели, учители и съученици те успяха да превърнат тази идея в събитие.

  В концерта взеха участие ученици от НУФИ "Филип Кутев" от класовете по гъдулка, тамбура, акордеон, народно пеене, задължително пиано, както и акордеонистът Мартин Трандев от НУМСИ "Христина Морфова" - град Стара Загора. Ръководител на изявата е преп. Мария Цвяткова.

  Средствата от концерта са предназначени за Дом Майка и Дете в град Стара Загора.

 

Празничен клавирен концерт

16.05.2016 г., НУФИ "Филип Кутев" - Концертна зала.

 

  Tози концерт постави началото на празнични изяви, чествания, тържества в традиционната абитуриентска седмица и подготовка към светлият празник 24 май - Денят на българската писменост и култура. Участници в него бяха ученици от класа по зад. пиано, тамбура и акордеон на преподавателите Мария Градешлиева, Емил Димитров и Мария Цвяткова - идеен организатор на концерта.

   Всичко бе поднесено с мяра, качество и професионализъм. Г-жа Мария Цвяткова - пианист, корепетитор, педагог и приятел, както винаги постигна духовно единство между ученици и учител. Завидното и умение да постига целта като преобразява всички около себе си се дължи на способността да усеща и да се идентифицира с душевното състояние на ученика, както и да вижда в "перспектива" развитието на учениците поотделно и заедно.

  А ние ги очакваме отново на сцената!

 

Пролетен благотворителен концерт

"Деца помагат на деца"

23.03.2016 г., 18:00 ч., гр. Котел, НУФИ "Филип Кутев" - Концертна зала.

 

  На 23 март от 18 часа в Концертната зала на НУФИ "Филип Кутев" град Котел се проведе първият благотворителен концерт от Великденската благотворителна кампания на ОС на БЧК Сливен. Мероприятието бе организирано съвместно от Общинския съвет на БЧК Котел и НУФИ "Филип Кутев".

  Сумата събрана от продажбата на билети и дарения е 883 лева. Със събраните средства от Великденската благотворителна кампания на ОС на БЧК Сливен ще бъдат подпомогнати абитуриентите сираци и полусираци от училищата в област Сливен.

  Областния съвет на БЧК Сливен и директора на секретариата на БЧК Сливен д-р Моника Сярова изказаха специални благодарности на директора на НУФИ "Филип Кутев" г-жа Мария Градешлиева.

  Благодарност за добрите дела на всички отзовали се на тази кауза!

 

 

Благотворителен концерт на XII класове и приятели

"Деца помагат на деца"

27.01.2016 г., 17:30 ч., гр. Котел, НУФИ "Филип Кутев" - Концертна зала.

Да подадем ръка, да дарим надежда!

 

 

  "Деца помагат на деца" е благотворителната кауза, която обедини ученици, учители, родители и общественост на 27.01.2016 г. в концерната зала на НУФИ "Филип Кутев".

  Зрелостниците с пряката отговорност на Лъчезар Лазаров - преподавател по български танци, осъществиха благотворителната изява-концерт, в който взеха доброволно участие по-малките ученици и колегите-корепетитори Мария Цвяткова и Светлана Караколева, а учителите по специални предмети и диригентите на състави от училището подготвиха изпълнителите.

  В благотворителната акция се включиха кмета на град Котел - г-н К. Каранашев, ТВ "Скат", ЕТ "Мишел", учителският колектив на НУФИ "Филип Кутев" и лични дарения на гражданите посетили концерта. Събраната сума от 916 лв. беше предадена на семейство Русеви за лечението на малкият Десислав на 9 г., който страда от прогресивна мускулна дистрофия - тип Дюшен.

  Благодарност за добрите дела на всички отзовали се на тази кауза! Нека бъдем хора сега и дарим щастие на дете!

 

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ "ЧУДНА ЗВЕЗДА" - 22.12.2015 г.

Коледни нарисувани послания на учениците от НУФИ "Филип Кутев"

Първа сцена в НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ" на най-малките ученици от V - VIII класове пред родители, учители и приятели - 28. 11. 2015 г.

Откриване на учебната 2015/2016 година

 

Приключи и тази учебна година, 2014/2015! Тя бе 47–та от Началото, поставено в далечната 1967 г. с откриването на Първото училище за изучаване на българска народна музика в град Котел.

Поздравяваме всички ученици, които се трудиха и участваха активно в художествено-творческата дейност на училището, в извънкласните форми и Проект „Успех” и достойно защитиха с талант и труд своите сценични изяви и спечелиха призови награди!

На добър час на зрелостниците, които със сълзи и последен училищен звънец изпратихме! Нека успеят в живота и в изкуството, което 5 години овладяваха и никога да не забравят, че от първият до последният учебен ден за тях се грижихме и трудихме неуморно ние – техните учители! На нас ни стига само това, че сме в сърцата им:

Благодарим на всички, които се грижеха за нас – нашите спонсори, дарители и приятели на народната музика и танц:

- Проф. Манол Тодоров- дарил цялата си професионална библиотека;

- Г-н Калин Сутев с чиято помощ се обновиха стаите в общежитието;

- Фондация „Пазители на българщината“ и чета „Хаджи Димитър“ Сливен за организацията на благотворителният концерт на 28 април 2015 г. в град Сливен;

- Семейството, наследници на шуменския майстор на народни инструменти – Нано Тодоров Вълков, дарили на училището изработени гайдуници, гайди , пискуни, ручила и проч.;

- Сътрудници на училището - изтъкнати майстори свирачи и певци, както и творци - композитори, аранжори и сценаристи, работили безкористно за обновяване репертоара на изпълнителските състави;

- Анонимни и скромни хора, дарили ни с прекрасни книги, оригинални носии за учениците, концертно пиано, цървули за танцьорите, музикални медни духови инструменти и т.н.

Благодарим и на всички, които обичат, тачат и мислят за бъдещето на училището ни и ни аплодират до сцените!

ТАЛАНТИТЕ СА КАТО ЦВЕТЯТА - ИСКАТ ГРИЖИ ЗА ДА РАЗЦЪФНАТ И ДА УХАЯТ! В ГРАДИНАТА НА ТАЛАНТИТЕ ТРЯБВА ДА Е ЧИСТО И СПРЕТНАТО, А ПОД СТРЕХИТЕ ДА СВИЯТ ГНЕЗДА СЛАВЕИТЕ!