НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ" - КОТЕЛ

 ТВОРЧЕСКА СРЕЩА СЪС СТУДЕНТИ ОТ АМТИИ - гр. Пловдив - Факултет "Музикален фолклор и хореография"
 22 МАРТ 2016 ГОДИНА


   Вълнуваща среща, затрогващи изпълнения и запомнящи се мигове на съпричастност между изпълнители, публика и изкуство, което обединява - ТОВА СЕ СЛУЧИ ДНЕС на сцената на НУФИ "Филип Кутев".
   В Котел днес е все по трудно да си намери младия човек „смислено занимание”, има нужда от повече изкуство в сивите делници. Пролетта е сезон в който се събужда не само природата, но и този необикновен порив и стремеж да общуваш, да търсиш и взаимодействаш.
   ИДЕЯТА на тази творческа среща се сбъдна!
   Тя тръгна по калдъръмените улици, спря под стрехите на старите възрожденски къщи и пред "протките" на спастрените домове. С омайния си глас изтъкнатата певица Галя Дурмушлийска я прикани да поседне на "кьошка" в Караивановата къща, а после и Кьорпеевата! И тази хубост се сля с звука на гайди и кавали, гъдулки и тамбури и с ритъма от танцовите зали и още ... с кръшни песни и усмихнати очи!
   Топло посрещане от Директор и Учители!
   Днес в залата на НУФИ влезе Пролетта!
   Учениците аплодираха колегите си като изпълнители на всички народни инструменти и солисти-певци, представяйки репертоар от различни фолклорни области на България. Диригентът Борислав Гълъбов постави оркестрова партитура и реализира нейното сценично изпълнение.
   Част от студентите, както и преподаватели им - гл. ас. д-р Галя Петрова-Киркова и Калин Кирков са възпитаници на това училище и разказаха с дълбока емоция за своето развитие от началото на обучението си, през средното училище и финалният етап на оформянето им като професионалисти в АМТИИ - Пловдив.
   "Бихме искали да музицираме заедно, да споделяме открито, да задаваме и търсим отговор на въпросите, които ни вълнуват, да изразим мнение относно вижданията ни за развитието на фолклора днес и опазването му и в бъдеще."
   Да, ИДЕЯТА се подчини на Изкуството, което ни обединява.
   Така ще бъде и за напред! /Сашка Ченкова - главен учител по народно пеене при НУФИ "Ф.Кутев", гр.Котел/

1 11 12 13 14 15 16 17 18 19 2 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 3 30 31 jquery div lightboxby VisualLightBox.com v6.1