НУФИ "ФИЛИП КУТЕВ" - КОТЕЛ

 3 МАРТ – НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

 

   Ученици /представителен хор с диригент Д. Динева, мъжка вокална група с ръководител - С. Ченкова и гайдарски състав с преподавател Д. Енчев/ от Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" град Котел изнесоха поздравителен концерт за всички гости на тържествения митинг на паметния връх Шипка.
   На площада под връх Шипка се състоя тържествен митинг, на който присъстваха министър-председателят Огнян Герджиков, заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, Великотърновският митрополит Григорий и Старозагорският митрополит Киприан, представители на българското духовенство, представители на дипломатическия корпус, военни, кметът на Казанлък Галина Стоянова и хиляди граждани. Богослужение в памет на загиналите за Освобождението извършиха двамата митрополити. Слово по случай Националния празник на България произнесе кметът на Габрово Таня Христова. В него тя акцентира върху значението на връх Шипка за сбъдването на българската свобода, „онази свобода, която не идва отвън, не се дарява като дреха, къща или пита хляб, а се случва в мислите и делата на хората“.
   Слово към гостите отправи и министър-председателят Огнян Герджиков. В него той заяви, че „на 3 март празнуваме велик ден от дългата ни, трудна, но горда история на България. След 5 века робство свещената ни земя постига своето Освобождение. … Почитаме паметта на падналите и славим подвига на победителите. На 3 март започва нашето Възраждане, за да мине през Съединението на отечеството ни и сега да градим една нова, свободна България“. Премиерът напомни, че „имаме своя морален компас, завещан от дедите ни, който сочи към свободата и демокрацията”. Оркестър „Габрово“ с диригент Николай Венков също взеха участие в тържествения митинг. Веднага след празничната програма официалните лица и гости се отправиха към Паметника на свободата на връх Шипка за поклонение.

http://www.gabrovo.bg/bg/news-article/5764

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 jquery lightbox inlineby VisualLightBox.com v6.1