Мария Лазарова Градешлиева
Директор на НУФИ "Филип Кутев"

Директор

  Родена в град Ямбол през 1963 г. Завършва средното си образование в СМУ "Филип Кутев" гр. Котел, през 1982 г. Висше образование със специалност музикална педагогика, завършва през 1989 г. във ВМПИ гр. Пловдив.

  От 1982 г. до 1997 г. е преподавател по тамбура и методика в НУФИ "Филип Кутев" гр. Котел. В различни периоди е оглавявала Методическо обединение "Тамбура".

  От 1993 г. до 1997 г. е хоноруван асистент по тамбура и методика в ШУ "Епископ Константин Преславски".

  Завършва "Право" в Юридическия факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" през 2009 г. От месец септември 2010 г. е правоспособен юрист, степен магистър.

  Длъжността Директор на НУФИ "Филип Кутев" изпълнява от 1999 г. до днес.

Награди:

1. Номинирана е като една от 1000 успели жени-ръководители в света, справили се в нестандартни условия с управлението на ведомството си./2005г./

2. За високи творчески постижения и особен принос в развитието на българската култура - Грамота от Министъра на Културата./2007г./

3. Присъдена национална награда „Кристална лира” за успешен мениджмънт в художествено-творческата и концертна дейност на училището./2015г./

4. Удостоена с почетен знак „Златен век" – печат на Цар Симеон Велики и Грамота от Министерство на Културата за принос в развитието на българската култура./2017г./

 

КРИСТАЛНА ЛИРА` 2015

На 1 ноември, Деня на народните будители, Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Дирекция "Музика и танц" на Министерство на културата и Класик ФМ радио присъждат ежегодно награди „Кристална лира` 2015” за ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство на България.

Мария Градешлиева, директор на НУФИ „Филип Кутев” – Котел с присъдена национална награда „Кристална лира” за успешен мениджмънт в художествено-творческата и концертна дейност на училището през учебната 2014/2015 г.

Под нейно ръководство са осъществени многобройни изяви на училището в страната и чужбина:

  • Международен фолклорен конкурс в град Истанбул - 2015 и спечелените „Grand Prix” и Победител с най-много точки в конкурса , както и две Първи награди за представителните състави на училището.
  • През месец юни г-жа Мария Градешлиева организира съвместно с Община Котел и пряко участва в провеждането на Националния фолклорен фестивал „Да се срещнем с песен” в град Котел. По нейна идея и съдействие този фестивал се превърна в един своеобразен годишен преглед на творческите постижения на учениците от Националните фолклорни училища по изкуствата /НУФИ/, както и на фолклорните класове към Националните музикални училища /НУИ и НМУ/. Този фестивал запълни една празнина в изявата на посочените училища на обща сцена.
  • През учебната 2014-15 г. НУФИ „Филип Кутев” е обявено за Училище на българо-австрийското сътрудничество и приятелство. Само да припомним, че със щедро дарение от 90 хил. лв. австрийски пенсионери, обновиха част от общежитието на училището. Като благодарност към Директора прозвучаха думите на Райнхард Тод -– председател на Федералния съвет на Република Австрия: „Вашите ученици докоснаха сърцата на нашите пенсионери. Проектът, който днес отбелязваме има няколко измерения – икономическо, културно и най-важното – човешко. Той е свързан с Дунавската стратегия, в която България и Австрия имат определящо място. Европейският съюз дава много възможности за развитието на културния туризъм, защото той е основното средство да се опознаем и да станем приятели.” От 3-8 октомври, 2015 г. Директор и концертен състав на училището придружиха правителствена делегация водена Министъра на културата - Вежди Рашидов във връзка с културен диалог между България и Австрия - още един акт на добро приятелство и сътрудничество.