ДЕЛЕГАТИ ОТ НУФИ „ФИЛИП КУТЕВ” НА НАЦИОНАЛНИЯ УЧИТЕЛСКИ СЪБОР

  На 19.06.2016г. учителите – г-жа Сашка Ченкова, г-жа Христина Койчева и г-жа Стефка Куцарова представиха НУФИ „Филип Кутев” на Националния училищен събор, с мотото „Мисия учител“. Съборът привлече 12 хил. учители в зала „Арена Армеец“ – София.

  Събитието бе открито от Президента на Р. България – Росен Плевнелиев. Приветствие към участниците направиха Меглена Кунева – Министър на образованието и науката и Кметът на гр. София – Йорданка Фандъкова. Излъчи се и видеопослание от еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта – Тибор Наврачич.

  Целта на събора е отваряне на образователната система към потребностите на обществото и повишаване на общественото признание на учителската професия. Чрез събора се повиши информираността и съпричастността на обществото за предстоящите промени в образованието. Създаде се обща визия за осъществяване на образователните промени. Представиха се новите и основни моменти от държавните образователни стандарти.

  Делегатите получиха разяснителни материали за новия Закон за предучилищното и училищното образование, който влиза в сила от 1 август тази година.

*  *  *  *  *

 

Център за съвременно образование

Семинар на тема:

УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ СТРЕС И BURNOUT ПРИ УЧИТЕЛИТЕ

25 - 27. 09. 2015 год., Слънчев бряг

Водещ: доц. д-р Пепа Митева

*  *  *  *  *

НАПРЕЖЕНИЕ И ПРОФЕСИОНАЛЕН СТРЕС ПРИ УЧИТЕЛЯ

Нервното напрежение и пренапрежение, пораждащо дистрес и фрустрация сами по себе си пораждат социално значими болести. Те водят до преумора. Характерни симптоми са соматични оплаквания, безразличие, апатия, разсеяност, снижение на психичния тонус.

Основните източници на стрес при учителя са няколко:

  • Условията на труд: големина на класа, липса на добра материална база, претоварване.
  • Очаквания на родителите и обществеността, чувството, че си под постоянен контрол, отчетност, очаквания за резултати, за ефективност.
  • Училищната култура - лошите междуличностни отношения, липсата на обратна връзка за постиженията.
  • Статус на учителя, престиж.

Има редица различия според пола на учителите, като жените са склонни да се оплакват от по-силен стрес. Има различия и по възраст и трудов стаж, като най-стресирани са най-младите и най-старите. Много са различията на личностна основа – различен характер, темперамент и др.

БЪРНАУТ-СИНДРОМ ПРИ УЧИТЕЛЯ

Терминът burnout (англ. изгарям, горя) е въведен от Фройденберг (1974) за обозначаване на съвкупност от признаци, които се появяват у хора, работещи в тясна професионална връзка с други хора, на които помагат и в този смисъл са зависими от тях. Означава се като синдром на …прегарянето… изпепеляването… емоционалното изгаряне… професионалното изчерпване… Фройденберг забелязал в себе си и у свои колеги - здрави хора смущаващи промени, които по-късно изследва и метафорично обозначава по този начин. Синдромът е един от защитните механизми на личността, който предупреждава, сигнализира за настъпващи проблеми и в този смисъл помага да се съхранят психическото и физическото здраве.

Много от проблемите на учителската професия и на учителя в личен план са свързани с времето. Това е характерно за всеки човек и по тази причина се е формирало направление в мениджмънта, свързано с времето като организационен и личен ресурс.

Смисълът на тайм-мениджмънта може да се илюстрира с известната притча.

В часа по философия професорът застана на катедрата и зачака студентите да утихнат. Тогава взе голям празен буркан и го напълни с топки за голф.

Попита студентите дали съдът е пълен. Те отговориха утвърдително.

После професорът взе една кутия с камъчета и я изсипа в съда. Разклати го леко и камъчетата се наместиха между топките за голф. И отново попита студентите дали съдът е пълен. Те пак отговориха утвърдително.

Сетне професорът взе кутия с пясък и я изсипа в съда. Естествено пясъкът запълни всичко. Той попита още веднъж дали съдът е пълен. Студентите отговориха с единодушно „Да”.

Тогава професорът взе две кутии с бира и изсипа съдържанието им в съда. Празното пространство се изпълни. Студентите се разсмяха.

Когато смехът утихна, Професорът каза:

„Този съд представлява вашият живот. Топките за голф са важните неща във вашия живот – семейството ви, здравето ви, децата ви, приятелите ви, страстите и предпочитанията ви. Ако загубите всичко друго и ви останат само те, животът ви пак ще бъде достатъчно пълен. Камъчетата са другите неща - работата ви, къщата ви, колата ви. Пясъкът е всичко останало - малките неща. Ако най-напред сложите пясъка в съда, няма да има място за камъчетата и топките за голф. Същото се случва и с живота. Ако губите времето и енергията си за дреболии, никога няма да имате място за нещата, които са важни за вас. Обръщайте внимание на нещата, които застрашават щастието ви. Играйте с децата си. Излезте с партньора си навън, на вечеря. Винаги ще се намери време да изчистите къщата и подредите. Погрижете се най-напред за топките за голф, за нещата, които наистина си заслужават. Подредете приоритетите си. Останалото е само пясък.”

Една от студентките вдигна ръка и попита:

„А какъв беше смисълът на бирата?”

Професорът се усмихна и каза:

„Радвам се, че ме попитахте. Исках просто да ви покажа, че няма значение колко пълен е животът ви, винаги ще се намери място и за две бири.”

Котел 8970, Георги Захариев 2, 045342215; 045342248

email: smu_k_l@mail.bg